Druhy vonných svíček: jak vybrat svíčku do interiéru

Druhy vonných svíček

Svíčky jsou běžnou součástí našich životů, ať už jako dekorativní prvek, prostředek pro relaxaci, nebo praktický zdroj světla. Různé druhy svíček se liší nejen svým vzhledem, ale i materiálem, účelem či tvarem. Následující přehled nabízí detailní popis těchto rozdílů.

Materiál svíček

Materiál, ze kterého je svíčka vyrobena, hraje klíčovou roli v její kvalitě, hoření a ekologickém dopadu. Nejčastěji používaným materiálem je parafínový vosk, který se vyrábí z ropy. Parafínové svíčky jsou cenově dostupné, snadno se barví a parfémují, což z nich činí oblíbenou volbu pro komerční výrobu. Nicméně, jejich hoření může uvolňovat toxické látky, což je jejich hlavním nedostatkem.

Alternativou jsou sójové svíčky, které se vyrábějí z přírodního sójového vosku. Tento materiál je ekologičtější, biologicky odbouratelný a má často delší dobu hoření než parafín. Sójové svíčky navíc produkují méně sazí, což přispívá k lepší kvalitě vzduchu v interiéru. Díky těmto vlastnostem jsou stále oblíbenější mezi lidmi, kteří dávají přednost ekologičtějším produktům.

Dalším přírodním materiálem je včelí vosk. Svíčky z včelího vosku mají charakteristickou medovou vůni a jemně žlutou barvu. Včelí vosk je biologicky rozložitelný a při hoření nevylučuje toxické látky. Svíčky z tohoto materiálu jsou považovány za zdravější alternativu, ačkoli jsou často dražší než parafínové nebo sójové svíčky.

Pro výrobu svíček se také využívá palmový olej, který dává vzniknout tzv. palmovým svíčkám. Tyto svíčky jsou ceněny pro svůj estetický vzhled, zejména díky krystalické struktuře, kterou při tuhnutí vytváří. Palmový olej je však kontroverzní kvůli dopadu jeho produkce na životní prostředí, což může odrazovat některé spotřebitele.

Speciálním typem jsou gelové svíčky, které se vyrábějí z průhledného gelu. Gelové svíčky jsou populární hlavně pro dekorativní účely, protože umožňují vložení různých ozdobných prvků přímo do svíčky. Jsou atraktivní na pohled, ale jejich hoření je často kratší než u voskových svíček.

vonne-svicky

Účel svíčky

Svíčky mohou plnit různé funkce, od praktických až po čistě estetické. Dekorativní svíčky jsou navrženy tak, aby zkrášlovaly interiér. Často se vyrábějí v různých tvarech, barvách a s různými motivy, aby co nejlépe ladily s designem místnosti.

Vonné svíčky mají za úkol nejen osvětlit prostor, ale i provonět ho příjemnou vůní. Tyto svíčky obsahují vonné esence, které se při hoření uvolňují. Jsou oblíbené pro relaxaci, při koupeli nebo jako součást aromaterapie.

Pro speciální příležitosti, jako jsou narozeniny, se používají svíčky na dort. Tyto malé, tenké svíčky jsou často číslované a slouží k ozdobení narozeninového dortu. Jsou krátkodobé a slouží primárně k oslavě.

Svíčky do svícnu jsou dlouhé, tenké svíčky, které se obvykle používají při formálních příležitostech nebo jako součást dekorace stolu. Jejich elegantní vzhled je činí ideálními pro slavnostní večeře nebo jiné významné události.

Čajové svíčky jsou malé, kulaté svíčky v hliníkovém obalu, které se často používají v aromalampách nebo jako dekorativní prvek. Jsou populární pro svou všestrannost a nízkou cenu.

Plovoucí svíčky jsou navrženy tak, aby se vznášely na vodní hladině, což je činí ideálními pro speciální dekorace nebo romantické večery. Tyto svíčky se často používají v kombinaci s květinovými aranžemi ve vodních nádobách.

Tvar svíček

Tvar svíčky může významně ovlivnit její estetickou hodnotu i funkčnost. Válcovité svíčky, známé také jako „pillar candles“, jsou silné a stabilní, což jim umožňuje stát samostatně bez nutnosti svícnu. Jsou ideální pro vytvoření elegantní a sofistikované atmosféry.

Kónické svíčky jsou tenké a zužující se směrem nahoru, což jim dodává elegantní vzhled. Tyto svíčky se často používají ve formálních svícnech a při slavnostních příležitostech.

Kulaté svíčky, tedy svíčky ve tvaru koule, jsou dekorativní a mohou být umístěny na různé povrchy nebo do speciálních svícnů. Jejich neobvyklý tvar přináší do prostoru zajímavý vizuální prvek.

Pro robustnější dekorace jsou vhodné blokové svíčky, které mají čtvercový nebo obdélníkový tvar. Tyto svíčky se často používají v kombinaci s dalšími dekoracemi, aby vytvořily výrazný estetický dojem.

Každý druh svíčky má své specifické vlastnosti a účel, a proto je důležité vybírat je s ohledem na konkrétní potřeby a prostředí, kde budou použity. 

Materiály pro výrobu svíček

Materiál, z něhož je svíčka vyrobena, výrazně ovlivňuje její vlastnosti, ekologický dopad, dobu hoření a celkový dojem, který při používání zanechá. Různé druhy vosků a dalších látek se liší nejen svými chemickými vlastnostmi, ale i tím, jak se chovají při hoření, jaké mají estetické vlastnosti, a dokonce jaký mají vliv na zdraví a životní prostředí. Pojďme se podrobněji podívat na jednotlivé materiály, které se nejčastěji používají pro výrobu svíček.

Svíčky z parafinového vosku

Parafín je nejběžněji používaným materiálem pro výrobu svíček. Tento vosk je vedlejším produktem při rafinaci ropy, což ho činí snadno dostupným a relativně levným. Parafínový vosk má velmi dobré vlastnosti, pokud jde o tvarování, barvení a parfémování svíček. Svíčky z parafínu mohou mít různé tvary, barvy a vůně, což je činí velmi populárními pro komerční výrobu.

Výhody parafínového vosku:

  • Nízké náklady: Parafín je levný materiál, což snižuje výrobní náklady a tím i koncovou cenu svíček.
  • Dobrá dostupnost: Díky jeho širokému využití v průmyslu je parafín snadno dostupný.
  • Estetické vlastnosti: Parafín snadno přijímá barvy a vůně, což umožňuje výrobu široké škály dekorativních a vonných svíček.
  • Kvalitní hoření: Parafínové svíčky mají stabilní plamen a dobrou dobu hoření.

Nevýhody parafínového vosku:

  • Ekologický dopad: Parafín je produkt z ropy, což z něj činí neobnovitelný zdroj. Při jeho hoření se mohou uvolňovat toxické látky, které mohou přispívat k znečištění ovzduší.
  • Zdravotní rizika: Některé studie naznačují, že při hoření parafínu se uvolňují chemické látky, které mohou být škodlivé pro zdraví, zejména při dlouhodobém používání v uzavřených prostorách.

Svíčky ze sojového vosku

Sójový vosk je přírodní materiál získávaný z oleje sójových bobů. Tento vosk je biologicky odbouratelný a obnovitelný, což z něj činí ekologičtější alternativu k parafínu. Svíčky ze sójového vosku jsou oblíbené zejména mezi lidmi, kteří hledají udržitelnější produkty.

Výhody sójového vosku:

  • Ekologičnost: Sójový vosk je obnovitelný zdroj a jeho výroba má menší ekologickou stopu než parafín.
  • Delší doba hoření: Svíčky ze sójového vosku obvykle hoří déle než parafínové svíčky, což znamená, že vydrží déle.
  • Nízká produkce sazí: Sójový vosk při hoření produkuje méně sazí, což přispívá k čistšímu vzduchu v interiéru.
  • Vhodný pro vegany: Sójový vosk je rostlinného původu, což ho činí vhodným pro veganské spotřebitele.

Nevýhody sójového vosku:

  • Vyšší cena: Sójový vosk je dražší než parafín, což se odráží v ceně svíček.
  • Méně intenzivní vůně: Sójové svíčky mohou mít slabší vůni ve srovnání s parafínovými, protože sójový vosk nemusí tak dobře přenášet vonné esence.
  • Náchylnost k „frostingu“: Sójové svíčky mohou mít na povrchu bílý povlak, což je přirozený proces zvaný „frosting“. Tento efekt však může být pro některé spotřebitele neestetický.

Svíčky ze včelího vosku

Včelí vosk je jedním z nejstarších materiálů používaných pro výrobu svíček. Tento vosk se získává z pláství včel a je zcela přírodní. Včelí vosk má charakteristickou medovou vůni a zlatavě žlutou barvu, která je pro něj typická.

vonne-svicky-vceli

Výhody včelího vosku:

  • Přírodní materiál: Včelí vosk je čistě přírodní produkt bez přidaných chemikálií.
  • Delší doba hoření: Svíčky z včelího vosku hoří pomaleji a déle než mnoho jiných typů svíček.
  • Čisté hoření: Včelí vosk při hoření nevylučuje toxické látky a produkuje velmi málo sazí, což z něj činí zdravější volbu pro vnitřní prostředí.
  • Neutralizace pachů: Při hoření včelí vosk uvolňuje negativní ionty, které mohou pomoci neutralizovat pachy v místnosti.

Nevýhody včelího vosku:

  • Vysoká cena: Včelí vosk je dražší než parafín a sójový vosk, což se odráží v ceně svíček.
  • Omezená dostupnost: Včelí vosk je méně dostupný než jiné vosky, protože jeho produkce závisí na včelách.
  • Těžší zpracování: Včelí vosk je tužší a jeho zpracování vyžaduje vyšší teploty, což může komplikovat jeho použití při výrobě svíček.

Svíčky z palmového vosku

Palmový vosk je získáván z palmového oleje, který je produktem palmy olejné. Tento vosk je známý svou charakteristickou krystalickou strukturou, která vzniká během jeho tuhnutí. Svíčky z palmového vosku jsou oblíbené pro svůj estetický vzhled.

Výhody palmového vosku:

  • Estetický vzhled: Palmový vosk vytváří při tuhnutí jedinečné krystalické vzory, které dodávají svíčkám atraktivní vzhled.
  • Čisté hoření: Palmový vosk hoří čistěji než parafín, s menší produkcí sazí.
  • Obnovitelný zdroj: Při udržitelném pěstování je palmový vosk obnovitelný, což ho činí šetrnějším k životnímu prostředí než parafín.

Nevýhody palmového vosku:

  • Ekologická kontroverze: Produkce palmového oleje je často spojována s odlesňováním, což vede ke ztrátě biodiverzity a ničení přírodních stanovišť. Pokud není palmový vosk certifikován jako udržitelný, jeho použití může mít negativní ekologický dopad.
  • Vyšší cena: Podobně jako sójový a včelí vosk, i palmový vosk může být dražší než parafín.

Svíčky z gelového vosku

Gelový vosk je syntetický materiál, který se vyrábí z minerálního oleje a polymerů. Tento typ vosku je průhledný a je oblíbený především pro dekorativní účely. Gelové svíčky jsou často plněny různými ozdobnými předměty, jako jsou mušle, kamínky nebo sušené květiny.

Výhody gelového vosku:

  • Průhlednost: Gelový vosk je průhledný, tedy umožňuje vidět dekorace uvnitř svíčky, což z ní činí atraktivní dekorativní prvek.
  • Dlouhá doba hoření: Gelové svíčky mají tendenci hořet pomaleji než parafínové svíčky, což zajišťuje delší životnost.

Nevýhody gelového vosku:

  • Syntetický materiál: Gelový vosk je syntetický, což může být nevýhodou pro ty, kdo preferují přírodní materiály.
  • Vyšší cena: Gelové svíčky bývají dražší kvůli složitějšímu procesu výroby a atraktivním dekoracím.
  • Bezpečnostní rizika: Gelové svíčky hoří při vyšší teplotě, což může představovat riziko přehřátí nádoby, ve které je svíčka umístěna, a případné prasknutí.

Výběr materiálu pro svíčky závisí na mnoha faktorech, včetně ekologických preferencí, ceny, estetických požadavků a zdravotních hledisek. Parafín je nejběžnějším materiálem díky své dostupnosti a nízké ceně, ale jeho používání má negativní dopady na zdraví a životní prostředí. Sójový vosk a včelí vosk představují zdravější a ekologičtější alternativy, i když za vyšší cenu. Palmový vosk nabízí atraktivní vzhled, ale jeho produkce může být problematická pro životní prostředí. Gelový vosk je ideální pro dekorativní svíčky, ale jeho syntetický původ může některé spotřebitele odrazovat. Důležité je zvážit všechny tyto aspekty při výběru svíčky, která nejlépe vyhovuje vašim potřebám. 

Oblíbené vůně svíček a jejich účinky na lidské tělo

Vůně svíček hrají významnou roli nejen v tom, jak vnímáme prostor kolem sebe, ale také v tom, jak se cítíme. Aromaterapie, což je terapeutické využití vůní k podpoře fyzické i psychické pohody, využívá přirozené esence z rostlin, které mohou ovlivňovat naši náladu, úroveň stresu a celkovou pohodu. Zde je přehled některých nejoblíbenějších vůní svíček a jejich účinků na lidské tělo.

  1. Levandule

Vůně levandule je jednou z nejoblíbenějších vůní používaných v aromaterapii a svíčkách. Levandule je známá pro své uklidňující a relaxační vlastnosti. Tato vůně pomáhá snižovat úzkost a stres, podporuje klidný spánek a celkovou relaxaci.

Účinky na tělo:

  • Snižuje úroveň stresu a napětí.
  • Podporuje klidný a hluboký spánek.
  • Pomáhá zmírnit bolesti hlavy a migrény.

vonne-svicky-levandule

  1. Vanilka

Vanilka je sladká a hřejivá vůně, která evokuje pocit pohodlí a bezpečí. Je velmi oblíbená pro svou schopnost navodit příjemnou atmosféru. Vanilková vůně je také spojována s pocitem štěstí a může pomoci zlepšit náladu.

Účinky na tělo:

  • Zlepšuje náladu a přináší pocit radosti.
  • Pomáhá zmírnit pocity úzkosti.
  • Působí jako lehké afrodiziakum.
  1. Eukalyptus

Eukalyptus je osvěžující a čistá vůně, která je často používána pro její schopnost uvolňovat dýchací cesty. Vůně eukalyptu je ideální pro období nachlazení a chřipek, kdy pomáhá zmírnit symptomy dýchacích potíží.

Účinky na tělo:

  • Uvolňuje dýchací cesty a usnadňuje dýchání.
  • Podporuje koncentraci a mentální svěžest.
  • Má antibakteriální a antivirové účinky.
  1. Citrusové vůně (citron, pomeranč, grapefruit)

Citrusové vůně, jako jsou citron, pomeranč nebo grapefruit, jsou známé svou schopností povzbudit a dodat energii. Tyto vůně mají svěží a povzbuzující efekt, který pomáhá zvýšit soustředění a mentální bdělost.

Účinky na tělo:

  • Povzbuzují a dodávají energii.
  • Zlepšují soustředění a mentální jasnost.
  • Zlepšují náladu a snižují úzkost.

vonne-svicky-citron

  1. Skořice

Skořice je teplá a kořeněná vůně, která je často spojována s podzimem a zimou. Vůně skořice vytváří hřejivou atmosféru a je považována za povzbuzující a stimulující. Může také pomoci při úlevě od únavy.

Účinky na tělo:

  • Stimuluje smysly a zvyšuje energii.
  • Podporuje cirkulaci krve.
  • Pomáhá zlepšit náladu a redukovat pocit únavy.
  1. Jasmín

Jasmín je exotická a smyslná vůně, která je často považována za afrodiziakum. Tato květinová vůně má uklidňující a zároveň povzbuzující účinky, což z ní činí ideální vůni pro večerní relaxaci nebo romantické chvíle.

Účinky na tělo:

  • Působí jako afrodiziakum a zvyšuje pocit pohody.
  • Pomáhá snížit stres a úzkost.
  • Podporuje pocit sebevědomí a radosti.
  1. Měsíček (Calendula)

Měsíček má jemnou, květinovou vůni, která je známá pro své uklidňující a hojivé vlastnosti. Vůně měsíčku je často používána k podpoře emocionální rovnováhy a harmonizace mysli.

Účinky na tělo:

  • Uklidňuje a harmonizuje mysl.
  • Podporuje emocionální rovnováhu.
  • Má protizánětlivé a hojivé účinky.
  1. Máta peprná

Máta peprná je svěží a chladivá vůně, která má osvěžující a povzbuzující účinky. Vůně máty je ideální pro zlepšení koncentrace a úlevu od mentální únavy. Je také často používána k úlevě od bolestí hlavy.

Účinky na tělo:

  • Zvyšuje koncentraci a mentální bdělost.
  • Pomáhá zmírnit bolesti hlavy a migrény.
  • Osvěžuje a povzbuzuje mysl.

Už víte, která svíčka bude dnes ta pravá?

woodvick-candle