Nejlepší domácí jidáše, mazanec a svěží vajíčková pomazánka
Velikonoce nejsou jen o výzdobě, ale i o vůni čerstvě upečeného pečiva, rodinné pohodě a chutích, které se dědí z generace na generaci.
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Připravili jsme pro vás 3 osvědčené velikonoční recepty, které krásně voní, skvěle chutnají – a navíc udělají radost celé rodině.
Domácí jidáše – tradiční velikonoční pečivo s medem
Recept na jidáše, které se rozplývají na jazyku. Symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš, ale dnes jsou symbolem hojnosti a začátku jara.
Ingredience na cca 50 kusů:
- 1 kg polohrubé mouky
- 350 ml mléka (případně více, když bude třeba)
- 100 g cukru krupice
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- vejce a tekutý med na potření
Postup:
-
Nechte vzejít kvásek z malého množství mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí a poté ho přidejte do prosáté mouky, cukru a špetky soli.
-
Žloutky utřeme do pěny a se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem - cca 1 hodinu.
-
Začneme tvarovat. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek.
-
Klademe je na plech s pečicím papírem a necháme ještě mírně vykynout.
-
Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova - cca 15-20 minut.
-
Ještě teplé potřete medem – díky tomu budou krásně vláčné a voňavé.
TIP: Jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek – měly by přinášet zdraví a ochranu do celého roku.
Tradiční velikonoční mazanec – vláčný a voňavý
Recept na mazanec jako od babičky – máslový, s rozinkami a mandlemi. Nechybí v žádné velikonoční české domácnosti.
Ingredience na 1 větší nebo 2 menší kusy:
- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka (případně více, když bude třeba)
- 120 g cukru krupice
- 150 g změklého másla
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 50 ml rumu
- 1/2 lžičky anýzu
- vejce na potření
Postup:
-
Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Odebereme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vzejít asi 15 minut. Také namočíme rozinky do rumu.
-
Přidejte k ostatním surovinám a smíchejte. Vypracujte hladké těsto (podle potřeby můžete přidat mléko nebo mouku navíc).
-
Přidejte rozinky a nechte kynout - cca 1 hodinu.
-
Vytvarujeme 1 velký nebo dva menší mazance a dáme je na plech s pečicím papírem, kde je necháme ještě mírně vykynout.
-
Mazanec nahoře nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka, posypte mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.
TIP: Mazanec vydrží vláčný i několik dní. Skvěle chutná s máslem, marmeládou nebo jen tak.
Rychlá vajíčková pomazánka s pažitkou – ideální po pomlázce
Co s vejci, která vám zůstanou po Velikonocích? Tahle jednoduchá vajíčková pomazánka je nejoblíbenější klasika.
Ingredience:
- 5 ks vajec
- 1 pomazánkové máslo
- 1 nadrobno nasekaná / nakrájena cibule nebo šalotka (podle chuti, nemusí v pomazánce být)
- 2 lžičky másla
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- pro lepší konzistenci lze přidat trochu žervé
- případně sůl a pepř dle chuti
Postup:
-
Vejce nastrouhejte nebo rozmačkejte najemno.
-
Přidejte všechny ostatní suroviny.
-
Promíchejte a podávejte na čerstvém pečivu, posypané pažitkou.
TIP: Místo cibule můžete přidat jemně nakrájené sterilované okurky.
Chcete, aby vaše Velikonoce byly opravdu kouzelné?
Až se pustíte do pečení podle některého z našich receptů, dopřejte si k tomu malou radost – třeba něco dobrého na zub z naší nabídky kávy, čajů a jiných dobrot, nebo si zapalte přírodní svíčku, která rozzáří vaši kuchyni i den. Vždyť už naše babičky věděly, že voňavý dům a dobře vykynuté těsto dělají z Velikonoc něco výjimečného.
Mrkněte také na povídání o velikonočních tradicích a zvycích u nás na blogu.