3 tradiční velikonoční recepty, které musíte vyzkoušet

Nejlepší domácí jidáše, mazanec a svěží vajíčková pomazánka

Velikonoce nejsou jen o výzdobě, ale i o vůni čerstvě upečeného pečiva, rodinné pohodě a chutích, které se dědí z generace na generaci.
Hledáte inspiraci, co upéct na Velikonoce? Připravili jsme pro vás 3 osvědčené velikonoční recepty, které krásně voní, skvěle chutnají – a navíc udělají radost celé rodině.

Tradiční velikonoční recepty na jednom místě

Domácí jidáše – tradiční velikonoční pečivo s medem

Recept na jidáše, které se rozplývají na jazyku. Symbolizují provaz, na kterém se oběsil Jidáš, ale dnes jsou symbolem hojnosti a začátku jara.

Ingredience na cca 50 kusů:

- 1 kg polohrubé mouky
- 350 ml mléka (případně více, když bude třeba)
- 100 g cukru krupice
- 120 g másla
- 2 žloutky
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- vejce a tekutý med na potření

Postup:

  1. Nechte vzejít kvásek z malého množství mléka, lžičky cukru a rozdrobeného droždí a poté ho přidejte do prosáté mouky, cukru a špetky soli.

  2. Žloutky utřeme do pěny a se změklým máslem přidáme k mouce a kvásku. Podle potřeby doplníme vlažným mlékem a vypracujeme hladké, nelepivé těsto, které necháme kynout na teplém místě, dokud nezdvojnásobí objem - cca 1 hodinu.

  3. Začneme tvarovat. Stočíme je do spirálek, což je typický tvar jidášů, nebo do esíček, uzlů, kuřátek.

  4. Klademe je na plech s pečicím papírem a necháme ještě mírně vykynout.

  5. Poté potřeme rozšlehaným vejcem a pečeme ve vyhřáté troubě při 190 °C dozlatova - cca 15-20 minut.

  6. Ještě teplé potřete medem – díky tomu budou krásně vláčné a voňavé. 

    TIP: Jidáše se tradičně podávají na Zelený čtvrtek – měly by přinášet zdraví a ochranu do celého roku.

    Recept na velikonoční jidáše s medem

Tradiční velikonoční mazanec – vláčný a voňavý

Recept na mazanec jako od babičky – máslový, s rozinkami a mandlemi. Nechybí v žádné velikonoční české domácnosti.

Ingredience na 1 větší nebo 2 menší kusy:

- 250 g hladké mouky
- 250 g polohrubé mouky
- 200 ml mléka (případně více, když bude třeba)
- 120 g cukru krupice
- 150 g změklého másla
- 3 žloutky
- 1 kostka droždí
- špetka soli
- 50 g rozinek
- 50 g mandlí
- 50 ml rumu
- 1/2 lžičky anýzu
- vejce na potření

Postup:

  1. Nejprve připravíme z odměřených a přichystaných surovin kvásek. Odebereme z nich a smícháme 100 ml vlažného mléka, rozdrobené droždí a 1 lžíci cukru a necháme vzejít asi 15 minut. Také namočíme rozinky do rumu.

  2. Přidejte k ostatním surovinám a smíchejte. Vypracujte hladké těsto (podle potřeby můžete přidat mléko nebo mouku navíc).

  3. Přidejte rozinky a nechte kynout - cca 1 hodinu.

  4. Vytvarujeme 1 velký nebo dva menší mazance a dáme je na plech s pečicím papírem, kde je necháme ještě mírně vykynout.

  5. Mazanec nahoře nařízneme do křížku, potřeme rozšlehaným vejcem s troškou mléka, posypte mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 35 minut.

TIP: Mazanec vydrží vláčný i několik dní. Skvěle chutná s máslem, marmeládou nebo jen tak.

Mazanec jako od babičky – recept na Velikonoce

Rychlá vajíčková pomazánka s pažitkou – ideální po pomlázce

Co s vejci, která vám zůstanou po Velikonocích? Tahle jednoduchá vajíčková pomazánka je nejoblíbenější klasika.

Ingredience:

- 5 ks vajec
- 1 pomazánkové máslo
- 1 nadrobno nasekaná / nakrájena cibule nebo šalotka (podle chuti, nemusí v pomazánce být)
- 2 lžičky másla
- 2 lžičky plnotučné hořčice
- pro lepší konzistenci lze přidat trochu žervé
- případně sůl a pepř dle chuti

Postup:

  1. Vejce nastrouhejte nebo rozmačkejte najemno.

  2. Přidejte všechny ostatní suroviny.

  3. Promíchejte a podávejte na čerstvém pečivu, posypané pažitkou.

TIP: Místo cibule můžete přidat jemně nakrájené sterilované okurky.

Rychlá vajíčková pomazánka – velikonoční inspirace

Chcete, aby vaše Velikonoce byly opravdu kouzelné?

Až se pustíte do pečení podle některého z našich receptů, dopřejte si k tomu malou radost – třeba něco dobrého na zub z naší nabídky kávy, čajů a jiných dobrot, nebo si zapalte přírodní svíčku, která rozzáří vaši kuchyni i den. Vždyť už naše babičky věděly, že voňavý dům a dobře vykynuté těsto dělají z Velikonoc něco výjimečného.

Mrkněte také na povídání o velikonočních tradicích a zvycích u nás na blogu.